Clicky


Rijbaan deels weer open na dodelijk ongeval op A12

Rijbaan deels weer open na dodelijk ongeval op A12
29-11-2012 09:54 | Ongevallen | auteur de redactie
Bij een eenzijdig ongeval op de A12 is donderdagochtend één persoon omgekomen. Twee anderen zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht, meldt het KLPD. De rijbaan richting Arnhem was tijdens de ochtendspits lange tijd afgesloten tussen de afritten Driebergen en Maarsbergen. Inmiddels is er één rijstrook vrijgegeven.

Omstreeks 06:40 uur schoot door nog onbekende oorzaak een busje met daarin meerdere personen over de geleiderail en kwam ondersteboven naast de rijbaan tot stilstand. Er werden tussen Driebergen en Maarsbergen meteen twee rijstroken afgesloten. Hulpdiensten, waaronder de brandweer en ambulance, waren vrij snel ter plaatse en ook de traumahelikopter werd opgeroepen om assistentie te verlenen aan het medische team van de ambulances. Om even voor 07:00 uur werd de rijbaan richting Arnhem dan ook volledig afgesloten om de traumahelikopter te laten landen. Op dat moment raakte het verkeer dat achter het ongeval was komen te staan, ingesloten tussen de afsluiting en het incident, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Er staan nog steeds in beide richtingen lange files. Vanuit Utrecht staat het vast vanaf het knooppunt Lunetten over 9 kilometer. Op de tengenovergestelde rijbaan is een forse kijkersfile ontstaan. Er wordt al langzaam gereden vanaf Veenendaal over 12 kilometer.

Weggebruikers die over de A12 vanuit Utrecht richting Arnhem willen, kunnen voorlopig beter omrijden door vanaf het knooppunt Lunetten de borden Breda, Den Bosch en Nijmegen te volgen. Daarbij maakt u gebruik van de A27 tot het knooppunt Everdingen. Vervolgens kunt u de A2 op rijden tot aan het knooppunt Deil, waarna u de A15 richting Nijmegen kunt kiezen. Tussen 07:30 uur en 08:00 uur werd in de tegenovergestelde richting voor hulpdiensten ook een rijstrook afgesloten. Weggebruikers stonden daar om die tijd al wel in 9 kilometer file.

De Verkeersongevallen Analysedienst zal wel een onderzoek uitvoeren om vast te kunnen stellen hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Om 08:20 uur meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat weggebruikers op de A12 richting Arnhem weer één rijstrook tot hun beschikking hadden. Om even na 09:00 uur was de rechterrijstrook, tien minuten later is gestart met het bergen van het busje.

Door het ongeval is de geleiderail dusdanig beschadigd dat er tijdelijk een barrier (een nood-geleiderail) zal worden geplaatst. Vanavond zal de geleiderail worden vervangen. Het is nog niet bekend hoe laat dat zal gebeuren en of daarvoor wederom een rijstrook moet worden afgesloten.