Clicky


CU-leider Segers liet formatiedocument in trein liggen

CU-leider Segers liet formatiedocument in trein liggen
17-11-2021 10:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document dat VVD en CDA opstelden voor de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant.

Segers deed zijn bekentenis woensdag op Twitter. "Het stomste wat je kan overkomen", zegt Segers. "Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.."

Het stuk werd gedeeld met de fracties van D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA over een nieuw kabinet onderhandelen. Maar volgens Segers heeft het stuk "geen status" en is het slechts "een discussiestuk".

Naast het stuk van VVD en CDA kreeg de Volkskrant ook een stuk over migratie in handen getiteld 'Template voor Coalitieakkoord'. In dat document staat onder meer dat Nederland meer asielzoekers via de VN-organisatie UNHCR opneemt en speciale, extra kwetsbare doelgroepen opvangt. Bij dat laatste punt worden de jezidi's genoemd, de etnische groep in Koerdistan die slachtoffer werden van genocide door terreurbeweging Islamitische Staat.

Elders in het stuk gaat het over zogenoemde schrijnende gevallen en wordt geschreven dat er "ruimte moet zijn voor de menselijke maat" in het migratiebeleid. Even verderop wordt de CU bij naam genoemd. "Discussiepunt: waar beleggen we discretionaire bevoegdheid? Mogelijke opties waar we nog niet uit zijn: Verruiming mogelijkheden Immigratie- en Naturalisatiedienst (CDA) versus Commissaris van de Koning of toch terug naar staatssecretaris met een sterke stem voor burgemeesters (ChristenUnie)."

Maar volgens Segers betekent de titel en de inhoud van het document niet dat het iets is van de vier onderhandelende partijen. "Er is geen stuk van de vier partijen", aldus de CU-voorman. "En alles wat er ligt heeft geen status."