Clicky


Mensen kunnen weer online afspraak maken voor coronatest

Mensen kunnen weer online afspraak maken voor coronatest
17-11-2021 19:31 | Coronavirus | auteur ANP

UTRECHT - [update 19:30 uur]Het is weer mogelijk om online een afspraak te maken voor een coronatest. Maar er zijn nog steeds weinig plekken beschikbaar, terwijl veel mensen zich willen laten testen. Daardoor blijft de kans bestaan dat het mensen even niet lukt om een testplek te reserveren. Dat zegt GGD GHOR Nederland.

De systemen achter de site coronatest.nl hadden het woensdag heel moeilijk. Veel bezoekers wilden gelijktijdig een testafspraak maken, terwijl er weinig tijdvakken beschikbaar waren. Op elk willekeurig moment waren ongeveer 4000 mensen tegelijk ingelogd.

Iedere bezoeker krijgt drie testmogelijkheden aangeboden, die tijdelijk worden gereserveerd. Dat betekent dat er dus 12.000 plekken op de agenda bezet lijken, terwijl 8000 van die 12.000 tijdvakken na verloop van tijd vrijkomen zodra de bezoekers een afspraak hebben gemaakt. In het testschema zitten niet veel open plekken meer en daardoor kan het gebeuren dat mensen geen afspraak aangeboden kunnen krijgen op het moment dat zij een testlocatie zoeken.

Meer tijdvakken

Het systeem achter de site wordt in de loop van de avond aangepast. Daardoor komen er meer tijdvakken online beschikbaar. Bovendien worden niet gebruikte reserveringen eerder vrijgegeven voor anderen.

De GGD'en testen momenteel meer dan 90.000 mensen per dag. Dat zijn recordaantallen, en het is de maximale capaciteit die de teststraten hebben. De gezondheidsdiensten willen uitbreiden naar 120.000 tests per dag, maar dan moeten daar wel genoeg testmedewerkers voor beschikbaar zijn.