Clicky


Formerende partijen spreken schande van dreigement FVD-Kamerlid

Formerende partijen spreken schande van dreigement FVD-Kamerlid
18-11-2021 11:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De leiders van VVD, D66 en ChristenUnie spreken schande van het dreigement dat FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen woensdag uitte in de richting van D66'er Sjoerd Sjoerdsma.

"Uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen", zei Van Houwelingen tegen Sjoerdsma. VVD-voorman Mark Rutte wilde er niet te veel woorden aan vuil maken, maar zei wel dat het "alle perken te buiten gaat". ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt de uitlatingen "echt huiveringwekkend". Hij "kan niet begrijpen dat iemand het in zijn hoofd haalt dit te zeggen. Wat ik ook niet begrijp is dat mensen toch nog achter zo'n partij aanlopen".

De CU-leider vindt dat partijen "assertiever" moeten zijn. "Zeggen dat dit echt niet kan." Hij wijst ook op de vele retweets van FVD-leider Thierry Baudet die vaak afkomstig zijn van accounts die ook antisemitische berichten plaatsen. "Het is voorbij elke beschaving."

Ultiem dieptepunt

D66-leider Sigrid Kaag noemt de bedreiging "een ultiem dieptepunt", maar ziet het voorval wel als onderdeel van een breder patroon. "Het gaat al een hele tijd te ver." Ook zij vindt dat partijen "moeten opstaan" tegen dit soort gedrag. "Dit is meer dan ophef. Dit is fundamenteel. Ik zie het als aantasting, ondermijning van de rechtsorde."

"Ik denk dat partijen een streep moeten trekken. Opstaan, naar de interruptiemicrofoon, het veroordelen, of niet meer meedoen aan debatten."