Clicky


Onrustige zaterdagavond in Nederland door jongeren met vuurwerk

Onrustige zaterdagavond in Nederland door jongeren met vuurwerk
20-11-2021 23:33 | Binnenland | auteur ANP

ROERMOND - [update 03:59 uur] Op verschillende plaatsen in Nederland is de politie zaterdagavond druk geweest met jongeren die zich hadden verzameld en vuurwerk afstaken en daarmee onrust veroorzaakten. Via sociale media waren oproepen gedaan om op diverse plaatsen samen te komen. In sommige gevallen werd er zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht.

Zo zorgden enkele tientallen jongeren voor overlast in de Roermondse wijk De Kemp. Ze gooiden zwaar vuurwerk naar de politie, die in grote getale aanwezig was. De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk. Ook de ME werd ingezet. In totaal heeft de politie daar twaalf mensen aangehouden, onder meer voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid. Ook in de Limburgse plaats Stein trad de politie op na diverse meldingen van overlast. Er is één aanhouding verricht. Meer aanhoudingen worden echter niet uitgesloten. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. Deze blijft tot en met maandag van kracht.

In Den Haag werd er "wegens wanordelijkheden" voor de Schilderswijk en Transvaal een noodbevel gegeven en ook hier werd de ME ingezet. "Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden", meldde de gemeente. Wegens de rellen in Rotterdam op vrijdag, was de politie in de Hofstad zichtbaar met meer agenten op straat. Kleine groepjes jongeren hingen op straat, aan hen werd gevraagd zich te identificeren en naar de reden voor hun aanwezigheid daar. "We staan extra op scherp", aldus een politiewoordvoerster. Een ondergrondse container werd in brand gezet in de stad. Er zijn zeven aanhoudingen verricht in de stad.

Ook in Urk was het onrustig, ook daar werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de politie. De officier van justitie maakte het daarom mogelijk dat preventief fouilleren was toegestaan. Er zijn acht mensen aangehouden voor het in bezit hebben of het afsteken van vuurwerk.

Zaterdag circuleerden er oproepen om naar diverse plaatsen in Nederland te komen om vuurwerk af te steken. Zo zou het ook onrustig zijn geweest in het Utrechtse Bunschoten en ook in Eindhoven werden de berichten op sociale media "scherp in de gaten gehouden, omdat we niet willen dat het uit de hand gaat lopen", aldus een politiewoordvoerster. In het uitgaansgebied werd waar nodig preventief gefouilleerd. Ook in Katwijk aan Zee zou vuurwerk zijn afgestoken.

In Amsterdam en in Rotterdam was zaterdag extra veel politie op straat.

Ook rondom voetbalwedstrijden was het zaterdagavond onrustig. Zo werden er twee wedstrijden in de eredivisie stilgelegd omdat supporters stadions waren binnengedrongen. In de buurt van stadions werd ook vuurwerk afgestoken.