Clicky


VT Group en INOVYN ontwikkelen eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip

VT Group en INOVYN ontwikkelen eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip
25-11-2021 11:50 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - VT Group (Verenigde Tankrederij) ontwikkelt Europa’s eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip voor vloeibaar chemisch bulktransport. Dat doet het in opdracht van en in samenwerking met vinylproducent INOVYN, een dochteronderneming van INEOS. Door de huidige gasolieverbrandingsmotor van binnenvaartschip de ‘Volendam’ te vervangen door een waterstofaandrijving, verwachten VT Group en INOVYN jaarlijks de CO2-uitstoot met 1.000 ton te verminderen.

Nadat de duurzame waterstoftechnologie is ingebouwd, gaat de ‘Volendam’ essentiële grondstoffen vervoeren tussen INOVYN-vestigingen in Antwerpen en Jemeppe. De koolstofarme waterstof die het schip als brandstof gebruikt, is een bijproduct van INOVYN’s chemische productieactiviteiten.

Vervulling duurzaamheidsambities

“Met deze ontwikkeling maakt INOVYN de decarbonisatieagenda van INEOS verder waar, als onderdeel van het eerder aangekondigde investeringsprogramma van 2 miljard euro”, stelt Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij INOVYN. “Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen in het Europees pad naar klimaatneutraliteit.” Bleukx ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor INOVYN. “We zijn perfect gepositioneerd om de emissies in de transportsector te verlagen, aangezien we al een producent van koolstofarme waterstof zijn en een aanzienlijke vraag naar transport hebben.”

VT Group voert de retrofitting van het binnenvaartschip uit. Daarnaast blijft het namens INOVYN ook eigenaar en exploitant van het innovatieve bulkschip voor vloeibare chemicaliën, dat al tot de vloot van VT behoorde en voorheen op dezelfde route voer. “Onze sterke relatie met INOVYN heeft ons altijd al in staat gesteld om te innoveren”, licht Niels Groenewold, CEO van VT Group, het partnerschap toe. “Het is voor ons zeer waardevol om nu ook bij te kunnen dragen aan een CO2-neutrale operatie, volledig in overeenstemming met de duurzaamheidsambities van ons bedrijf.”