Clicky


Spiegelglad in noorden door ijzel

Spiegelglad in noorden door ijzel
14-12-2012 09:09 | Weer | auteur de redactie
(Novum) - Weggebruikers in de noordelijke provincies moeten vrijdag rekening houden met plaatselijke gladheid door ijzel. Op sommige plaatsen in Friesland, Groningen en Drenthe kan het spiegelglad zijn, waarschuwt de ANWB.

Het KNMI kondigde vrijdagochtend voor deze provincies code oranje af voor extreem weer. Rond 11.00 uur gold die waarschuwing voor ijzel alleen nog voor Groningen. In Friesland en Drenthe kan het nog wel glad zijn door sneeuwresten.

De meldkamer Noord-Nederland werd vrijdagochtend 'overspoeld' met meldingen van aanrijdingen. Volgens de politie gaat het in totaal om ruim vijftig ongelukken, waarvan de meeste in Drenthe. Een woordvoerder raadde eerder vrijdag mensen aan om het extra rustig aan te doen en mogelijk later van huis te gaan of zelfs thuis te blijven.

Voor het grootste deel is er alleen sprake van blikschade. In enkele gevallen zijn er ook gewonden gevallen. Zo sloeg bij het Drentse Nieuwlande een busje over de kop. De twee inzittenden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Op de A32 en A37 ontstonden zeker twintig tot 25 ongelukken en glijpartijen. Op beide wegen ontstonden daardoor in beide richtingen tientallen kilometers file.

Omdat veel mensen de aangepaste maximumsnelheid op de snelwegen negeerden besloot Rijkswaterstaat om te gaan 'blokrijden', aldus de ANWB. Rijkswaterstaat gaat dan met een constante snelheid midden op de weg rijden om het verkeer in dezelfde snelheid te laten rijden. Normaal gesproken wordt die maatregel alleen toegepast om files te bestrijden.

Volgens weeronline.nl is de gladheid de 'laatste stuiptrekking van de eerste winterperiode'. De temperatuur ligt vrijdag rond het middaguur overal boven het vriespunt. Later volgen vanuit het zuidwesten regenbuien. De harde wind maakt het voor het gevoel nog wel koud.