Clicky


Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol

Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol
26-11-2021 13:22 | Coronavirus | auteur ANP

SCHIPHOL - Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, worden in het vliegtuig op de luchthaven vastgehouden. In overleg met de GGD worden zij getest op corona, dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.

De GGD Kennemerland is verantwoordelijk voor het testen van reizigers van Schiphol. Ze krijgen allemaal een PCR-test op Schiphol, laat een woordvoerder weten. De tests worden zo snel mogelijk geanalyseerd. De verwachting is dat tegen 16.30 uur iedereen getest is en dat alle uitslagen er rond 20.30 uur vanavond zijn.

De passagiers worden in de tussentijd gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. De luchthaven is bezig "een tijdelijke opvanglocatie aan airside in te richten, dus in het beveiligde gebied", aldus een woordvoerder. Zodra dat klaar is, zullen de naar schatting van de woordvoerder "paar honderd passagiers" daar worden opgevangen zodat zij van boord kunnen.

Ook de passagiers die vrijdag een negatief testresultaat blijken te hebben, moeten tien dagen in quarantaine. Op de vijfde dag mag nogmaals getest worden en als die test weer negatief is, vervalt de quarantaine.

Een van de vluchten is rond 10.30 uur vanuit Kaapstad geland in Amsterdam, de andere vlucht landde een half uur later vanuit Johannesburg. Onbekend is nog hoeveel reizigers er precies aan boord van beide vluchten zaten.

Vrijdagochtend maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekend dat vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanaf vrijdag 12.00 uur verboden zijn. In dat deel van het continent is een nieuwe coronavariant ontdekt die "reden voor zorg" is, aldus De Jonge, maar nog onduidelijk is hoeveel. De landen Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika zijn toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De Jonge zei vrijdagochtend dat passagiers uit deze landen op Schiphol worden getest en in quarantaine moeten.