Clicky


Ondanks advies geen verbod op vliegen over conflictregio's

Ondanks advies geen verbod op vliegen over conflictregio's
26-11-2021 16:25 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet gaat vliegtuigmaatschappijen niet verbieden om te vliegen over conflictgebieden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had geadviseerd wel met zo'n verbod te komen, maar volgens de regering is het niet nodig.

De overheid deelt al veel informatie met luchtvaartmaatschappijen, waardoor zij hier zelf een inschatting over kunnen maken, laat het ministerie van Infrastructuur weten in een persbericht. Deze werkwijze werkt volgens het ministerie "snel en goed" en de regering ziet dan ook geen reden voor een mogelijk vliegverbod. Bovendien zijn er "praktische en juridische bezwaren".

Wel gaat het kabinet kijken hoe vliegmaatschappijen meer voorzorg kunnen nemen bij vluchten over oorlogsgebieden en meer rekening houden met "onwaarschijnlijke maar catastrofale scenario's". Samen met de luchtvaartsector gaat de regering kijken hoe dit "voorzorgbeginsel" verder wordt uitgewerkt.

De OVV kwam met de aanbevelingen nadat in januari vorig jaar een vliegtuig vlakbij de Iraanse hoofdstad Teheran uit de lucht werd geschoten door luchtafweergeschut. In 2014 kwamen er 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, om het leven bij de ramp met de vlucht MH17. Dat vliegtuig werd boven Oekraïne neergeschoten. Sindsdien is de communicatie tussen de overheid en onder meer de KLM "aanmerkelijk verbeterd".