Clicky


Geen vrachtwagens langer dan 14 meter meer in Zaltbommel

Geen vrachtwagens langer dan 14 meter meer in Zaltbommel
17-12-2012 18:06 | Rijverboden | auteur de redactie
ZALTBOMMEL - Voor het behoud van de historische binnenstad van Zaltbommel gaat op 1 januari een verbod in voor voertuigen langer dan 14 meter. De binnenstad is niet ingericht op de lange voertuigen. Dit heeft meerdere keren al geleid tot schade aan de panden, meldt de gemeente Zaltbommel. Het verbod is samen met de winkeliers tot stand gekomen.

Over de verbodszone is uitgebreid overleg gevoerd met ondernemers en Transport en Logistiek Nederland. De verbodszone is ingesteld voor de gehele binnenstad van Zaltbommel met uitzondering van de route Steenweg, Molenwal en Waalkade en de Boschstraat tot aan de achtertoegang van De Poorterij. De Virieusingel en de Waalbandijk richting de Dwarsweg zijn ook in de verbodszone opgenomen. Om de bevoorrading van een aantal adressen goed te laten verlopen, geldt het verbod niet op de route Molenwal en Waalkade. Het verbod wordt aangeduid met verkeersborden.

Met de lengtebeperking voor vrachtwagens die langer zijn dan 14 meter, hoopt de gemeente schade aan panden te voorkomen. De lange vrachtwagens rijden zichzelf eerder klem in de nauwe straten van de binnenstad. Vrachtwagens tot 14 meter mogen in de binnenstad blijven rijden. Die vrachtwagens zijn de zogenaamde citytrailers en hebben een meesturende achteras waardoor deze erg wendbaar zijn.

Ontheffingsmogelijkheden
Voor incidentele transporten met vrachtwagens langer dan 14 meter is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk in de oude binnenstad te komen. Dit is alleen mogelijk met een ontheffing. Voor reguliere transporten in de binnenstad worden geen ontheffingen verleend. Die transporteurs moeten kleinere vrachtwagens inzetten. Een uitzondering wordt gemaakt voor marktkooplieden met een marktwagen.