Clicky


Vliegmaatschappijen: test- en quarantainesysteem werkt

Vliegmaatschappijen: test- en quarantainesysteem werkt
27-11-2021 16:46 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - BARIN, de branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Nederland, benadrukt dat de maatschappijen zorgen voor een "strikte naleving" van de coronamaatregelen. Ook vindt de organisatie dat het huidige test- en quarantainesysteem "voldoende zou moeten werken", reageert voorzitter Marnix Fruitema op de hoge coronabesmettingsaantallen van teruggekomen passagiers uit Zuid-Afrika.

Omdat het nog niet duidelijk is of en hoeveel mensen mogelijk besmet zijn geraakt met de nieuwe coronavariant Omicron die in zuidelijk Afrika rondwaart, benadrukt Fruitema dat het "nog te vroeg is om conclusies te trekken". "Dat moet gecontroleerd worden door de GGD."

Ook vindt Fruitema een eventuele extra zelftest in het vliegtuig voordat deze op luchthaven Schiphol aankomt niet nodig. "Ik denk dat in quarantaine gaan beter is dan mensen een zelftest laten doen aan boord. Als iemand dat moet doen, dan toch de GGD", zegt de voorzitter. De GGD moet er volgens hem ook op toezien dat de thuisquarantaine van tien dagen bij een positieve of vijf dagen bij een negatieve test wordt nageleefd.

Fruitema noemt het huidige vliegverbod tussen Nederland en Zuid-Afrika "misleidend". "Het is een inreisverbod" met uitzonderingen, zegt hij. Nederlanders en EU-burgers die op doorreis zijn mogen onder strikte regels reizen tussen de twee landen.