Clicky


KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noorden

KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noorden
21-12-2012 22:58 | Weer | auteur de redactie
(Novum) - Het KNMI waarschuwt vrijdagavond voor extreem weer in de drie noordelijke provincies. In Friesland, Groningen en Drenthe is op grote schaal sprake van gladheid door ijzel. Het KNMI heeft daarom even na 22.00 uur een zogenoemde code oranje afgekondigd. Voor de overige provincies is vrijdagavond geen waarschuwing afgegeven.

Het weerinstituut verwacht dat de problemen in Friesland en Drenthe tot het middaguur op zaterdag aanhouden. In Groningen is de gladheid zaterdag vanaf 09.00 uur vermoedelijk voorbij.

Code oranje is de op een na hoogste code. Bij code rood geeft het KNMI een weeralarm af.

Op de A7 bij het Groningse Scheemda vond vrijdagavond volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) een aanrijding plaats door ijzel. Sneeuw, hagel en een lage temperatuur van het wegdek zorgden volgens de VID voor een 'spiegelgladde weg' waardoor auto's van de weg raakten.

Een bestuurder van een auto raakte de macht over het stuur kwijt en kwam tegen de geleiderail. De wagen schoot vervolgens de weg over en kwam aan de andere kant tegen de geleiderail tot stilstand. Een achteropkomende auto kon niet meer uitwijken en botste er achterop. Of iemand gewond is geraakt, is nog onduidelijk.

De VID waarschuwt weggebruikers op te passen voor gladheid.