Clicky


Cao-protest van werknemers in gecombineerd bus- en treinvervoer

Cao-protest van werknemers in gecombineerd bus- en treinvervoer
30-11-2021 09:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Met het aanbieden van een petitie, op woensdag 1 december, protesteren de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en VVMC tegen de stroeve opstelling van de werkgevers in het multimodaal vervoer (gecombineerd vervoer van trein en bus uitgevoerd door Arriva, Keolis en Qbuzz). De 1.200 werknemers in de sector eisen behoud van koopkracht en een lagere werkdruk.

"Er is sprake van een tekort aan personeel", zegt vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag namens FNV Streekvervoer. "Dan zou het werk toch aantrekkelijker moeten worden gemaakt. Beter loon, meer vaste contracten en minder werkdruk. Niets is minder waar. De pijnlijke trend die zichtbaar is: werkgevers zetten verder in op koopkrachtverlies en lopende werkdruk."

"De roosters voor bus en trein worden steeds zwaarder. Voor jonge mensen die beginnen aan het avontuur van machinist, chauffeur en of steward, gaat de lol er snel van af", aldus vakbondsbestuurder Wim Eilert namens treinvakbond VVMC.

"Het is een prachtig en ook nog eens een vitaal beroep. Wat er nu gebeurt is dat de werkgevers het beroep steeds onaantrekkelijker maken. Ze vragen zoveel flexibiliteit van de werknemers, dat het een ongezonde situatie is geworden", volgens Sijtze de Bruine, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Op 7 december staat de vierde cao onderhandelingsronde gepland. Met het aanbieden van de petitie hopen de vakbonden op een beter resultaat. Mocht dit nergens toe leiden, dan sluiten de vakbonden verdere acties niet uit.

De cao multimodaal wordt toegepast over meerdere gebieden in Nederland en uitgevoerd door een aantal OV-bedrijven. Ongeveer 1200 medewerkers verspreid over Arriva, Keolis en Qbuzz, werken hoofdzakelijk als buschauffeur, of als treinmachinist of een combinatie van beiden.

De cao Multimodaal strekt zich uit over gedeeltes van Brabant, Limburg, Midden-Nederland, Drenthe, Groningen en Friesland. Naast deze cao, zijn er andere grote en bekende cao’s: cao OV, en de NS.