Clicky


'Quarantaine-stel' niet langer in isolatie in Haren

'Quarantaine-stel' niet langer in isolatie in Haren
30-11-2021 19:33 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Het Spaans/Portugese 'quarantaine-stel' hoeft niet langer in isolatie te blijven in Haren. Dat heeft het OM Noord-Nederland dinsdag laten weten. Het OM heeft hiertoe besloten omdat de twee negatief hebben getest op corona. Eerder liet de advocaat van het stel al weten dat ze vrijgelaten werden.

De Portugese vrouw en Spaanse man werden zondag in quarantaine geplaatst in een hotel vlakbij Schiphol, omdat de vrouw na een vlucht vanuit Zuid-Afrika positief was getest. Dat gebeurde nadat bekend werd dat in Zuid-Afrika de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus was ontdekt. De twee verlieten dat hotel echter en werden vervolgens uit een vliegtuig gehaald door de marechaussee en in gedwongen isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren.

Het OM bekeek eerder op dinsdag nog of een verlenging van hun isolatie noodzakelijk was. Maar een verzoek hiervoor was niet nodig, aldus het OM, omdat de vrouw op 29 november voor de tweede keer negatief testte. De man had ook al twee keer negatief getest. Daarmee werd niet meer voldaan aan de voorwaarden voor gedwongen isolatie, aldus het OM.

Taxi

"Cliënten gaan zo dadelijk met een taxi naar het consulaat, alwaar ze verder opgevangen worden ter repatriëring naar Spanje", aldus de advocaat van de twee.

Reizigers uit Zuid-Afrika die positief werden getest, zijn naar een hotel in de buurt van Schiphol gebracht. Dat gebeurde in verband met de Omikron-variant van het coronavirus. Veertien mensen kwamen besmet met deze nieuwe variant terug uit Zuid-Afrika. In het hotel zien particuliere beveiligers er op toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden.