Clicky


Nigeria vindt Omikron-variant in testmonster uit oktober

Nigeria vindt Omikron-variant in testmonster uit oktober
01-12-2021 11:54 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

ABUJA - Nigeria meldt dat de Omikron-variant van het coronavirus is aangetroffen in een testmonster van oktober. De nieuwe informatie suggereert dat de variant al mogelijk rondging voordat het eerste geval weken later in Zuid-Afrika werd ontdekt.

De in oktober besmette persoon behoorde tot een groep reizigers. Het Nigeriaanse centrum voor ziektebestrijding (NCDC) heeft geen verdere details over deze persoon bekendgemaakt. De variant is ook vastgesteld bij twee reizigers die vorige week vanuit Zuid-Afrika in Nigeria arriveerden.

Omikron is vanwege de vele mutaties door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als een zorgelijke variant. Mogelijk is deze besmettelijker dan de varianten die nu domineren, bijvoorbeeld de Delta-variant, maar er is nog geen compleet beeld over het mogelijke gevaar. Dat beeld is er pas over enkele weken.

Niet alle landen wachten de onderzoeken af. Zij treffen nu al maatregelen om de Omikron-variant buiten de deur te houden, bijvoorbeeld door inreisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit zuidelijk Afrika. De nieuwe variant is inmiddels in tientallen landen vastgesteld, maar wel in beperkte mate.