Clicky


Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron

Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron
01-12-2021 22:27 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - Europese luchthavens hebben fel uitgehaald naar landen die wegens de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus inreisverboden hebben afgekondigd. Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika, waar de nieuwe variant werd ontdekt. Dit soort ingrepen helpt niet tegen de verspreiding van de nieuwe variant en brengt tegelijkertijd veel mensen in problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe. De brancheorganisatie wijst daarbij op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Door onze ervaringen van de afgelopen twintig maanden weten we zeker dat generieke reisbeperkingen niet effectief zijn tegen de verspreiding van nieuwe varianten", zegt Olivier Jankovec, topman van ACI Europe. "Terwijl ze geen invloed hebben op de epidemiologische situatie, hebben ze wel dramatische gevolgen voor de inkomens van mensen."

Jankovec roept overheden wereldwijd op de adviezen van de WHO op te volgen. De VN-organisatie heeft zich ook al meermaals uitgesproken tegen reisbeperkingen voor mensen die uit bepaalde landen komen, omdat ze niet zouden werken. In plaats daarvan zouden landen op basis van risico-inschattingen en bestaande wetenschappelijke kennis het inreisbeleid moeten bepalen.

Volgens Jankovec zou het beter zijn om passagiers gericht te testen op het coronavirus voordat ze in het vliegtuig stappen. Ook pleit hij ervoor dat de EU meer coronavaccins beschikbaar stelt aan armere landen. "Het is moeilijk om de opkomst en verspreiding van de Omikron-variant niet in verband te brengen met de ongelijke verdeling van vaccins", zegt hij.