Clicky


Politie arresteert Koerdische betogers bij pand OPCW in Den Haag

Politie arresteert Koerdische betogers bij pand OPCW in Den Haag
03-12-2021 13:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:30 uur] De politie heeft vrijdag tientallen Koerdische demonstranten aangehouden bij het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Volgens de politie was er sprake van een bestorming. De Koerden namen deel aan een protest van DemNed, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan.

De Koerden demonstreerden onder meer tegen het vermeende gebruik van chemische wapens in Koerdische dorpen door Turkije. "De wereld kijkt toe en doet niets, dat kan gewoon niet", aldus DemNed. Ook waren er vlaggen te zien waarop werd opgeroepen tot het vrijlaten van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 in een Turkse gevangenis zit.

Korte tijd na de bestorming waren er vele agenten ter plaatse. Ook werden ambulances en een traumahelikopter gealarmeerd. Gewonden zijn er voor zover bekend niet gevallen. De Johan de Wittlaan, waar de organisatie is gevestigd, werd afgesloten. Iets verderop bij het Catshuis demonstreerden ongeveer twintig mensen, voor hetzelfde doel.

De OPCW waakt over het internationaal verdrag Chemische Wapens, de Chemical Weapons Convention (CWC), dat in 1997 in werking trad. Het doel van de OPCW is om chemische wapens permanent uit te bannen door bestaande voorraden te vernietigen en door het opnieuw verschijnen van dergelijke wapens te voorkomen. De lidstaten zijn verplicht hun voorraad chemische wapens op te geven bij de OPCW, die dan toezicht houdt op de vernietiging. De organisatie werd in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar grote inspanningen om chemische wapens te elimineren.