Clicky


Verlenging vliegverbod zuidelijk Afrika

Verlenging vliegverbod zuidelijk Afrika
03-12-2021 19:43 | Coronavirus | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - [update 20:12 uur] Het kabinet heeft op basis van advies van het RIVM besloten alle geldende vliegverboden te verlengen. Voor reizigers uit Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Mozambique, Namibië en Zimbabwe geldt het vliegverbod tot woensdag 15 december 23.59 uur.

Minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op verzoek van Minister De Jonge (Volksgezondheid Welzijn en Sport) de vliegverboden ingesteld om verspreiding van de coronavariant Omikron, die in het zuidelijk deel van Afrika rondwaart, zoveel mogelijk tegen te gaan. De maatregelen worden genomen om het aantal reisbewegingen te beperken vanuit deze gebieden.

Uitzonderingen voor bepaalde groepen reizigers

Er zijn uitzonderingen voor bepaalde groepen reizigers. Bijvoorbeeld voor mensen met een Nederlands paspoort. Zij kunnen wel naar Nederland vliegen. Hetzelfde geldt voor mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen. Ook vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod. Voor deze uitzonderingen kunnen vluchten blijven gaan. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen of zij vluchten blijven uitvoeren.

Test nodig en verplicht in quarantaine

De landen waarvoor dit vliegverbod geldt, zijn ook aangewezen als zeerhoogrisicogebieden met een zorgwekkende virusvariant. Reizigers die bij uitzondering naar Nederland mogen reizen, moeten daarom een negatieve PCR-testuitslag tonen van maximaal 24 uur oud en moeten na aankomst direct in quarantaine. De quarantaineduur is 10 dagen. Deze kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort naar 5 dagen.