Clicky


TLN waarschuwt voor hoge boetes vanwege ontbreken handmatige invulling rust

TLN waarschuwt voor hoge boetes vanwege ontbreken handmatige invulling rust
06-12-2021 11:17 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

ZOETERMEER - De afgelopen weken zijn diverse chauffeurs in Duitsland en Oostenrijk beboet omdat tijdens een controle bleek dat er geen handmatige aanvulling was uitgevoerd van de dagelijkse- of wekelijkse rust. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag.

Bij het plaatsen van de bestuurderskaart moet de chauffeur de periode, dat de bestuurderskaart niet in de tachograaf aanwezig was, handmatig aanvullen. "Dit is eenvoudig uit te voeren door de vragen die de tachograaf stelt tijdens het plaatsen van de kaart te beantwoorden. De vragen die gesteld worden hangen af van het merk en de versie van de tachograaf", aldus TLN.

Naast de onnodige boetes leveren deze overtredingen ook 3 ERRU strafpunten op per overtreding. Als de grenswaarde van het ERRU register wordt overschreden kan dat leiden tot het intrekken van de NIWO-vergunning.

Vanaf 2 februari 2022 moet de chauffeur bij het passeren van een grens de landcode invoeren in de tachograaf. De chauffeur moet op de grens, of de eerst mogelijke stopplaats voorbij de grens, de landcode invoeren. Hiervoor gebruikt de chauffeur de functie ‘Begin land’ (VDO) of ‘beginplaats’ (Stoneridge) en voert dan de landcode in van het land dat binnengereden wordt.

Zodra het voertuig in de toekomst voorzien is van een smart tacho 2 komt deze verplichting voor dat voertuig te vervallen.