Clicky


Vier Afghanen ontdekt in koeltrailer langs Duitse A40

Vier Afghanen ontdekt in koeltrailer langs Duitse A40 [+foto]
06-12-2021 11:24 | Buitenland | auteur Redactie

KLEEF - Zondagochtend 5 december 2021 rond 03.25 uur heeft de chauffeur van een vrachtwagen na vertrek uit Nederland de Duitse Politie in Kleef gebeld. De 32-jarige Oekraïner meldde dat zijn voertuig op een parkeerplaats in de directe omgeving van de A40 stond. Hij hoorde klopgeluiden en vermoedde daarom dat er mensen op zijn laadvloer aanwezig moesten zijn.

Bij controle van de politie ter plaatse bleek dat de achterdeur was opengebroken en de verzegeling was verwijderd. Nadat de koeltrailer was geopend, werden vier Afghanen van 13, 16, 17 en 19 jaar oud gevonden. Op dat moment was de temperatuur in de laadruimte -1 graden Celsius.

Een opgeroepen spoedarts heeft de jongens vervolgens direct na het verlaten van de laadruimte onderzocht. Alle personen werden vervolgens in hechtenis genomen en voor verdere verwerking overgebracht naar het politiebureau in Kempen.

Rond 9.00 uur kreeg het politiebureau in Kempen een telefoontje van de politiecentrale van Viersen met de vraag of er personen in hechtenis waren genomen die eerder achterin een vrachtwagen hadden gezeten. De achtergrond van de vraag waren drie noodoproepen die de Belgische politie had ontvangen. Hier verklaarde de beller dat hij met andere mensen in een vrachtwagen zat en om hulp vroeg. Omdat de GPS van de mobiele telefoon faalde, werd de informatie door de Belgische politie doorgegeven aan de Nederlandse en Duitse politie. De politie van Viersen kon bevestigen dat de mannen inmiddels vastzaten.

Tijdens het verhoor verklaarden de Afghanen dat ze in Calais, Frankrijk, in de vrachtwagen stapten. Een uitlezing van het koellogboek door de federale politie met een temperatuurdaling bij het instappen in de koeltrailer stemt overeen met de verklaringen van de mannen. Na overleg met het parket in Kleef is de chauffeur na de maatregelen van de grenspolitie ter plaatse vrijgelaten en is de verdere rit toegestaan.

De 13-, 16- en 17-jarige Afghanen zijn overgedragen aan de verantwoordelijke jeugdzorg. De 19-jarige Afghaan was al bekend via zijn vingerafdrukken in Bulgarije, Oostenrijk en Roemenië. Hij wordtmaandagochtend voorgeleid aan de verantwoordelijke rechter om aanhouding aan te vragen.