Clicky


Joodse organisaties spannen zaak aan tegen FVD-leider Baudet

Joodse organisaties spannen zaak aan tegen FVD-leider Baudet
07-12-2021 11:05 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg hebben een kort geding aangespannen tegen Thierry Baudet. Ze vragen de rechtbank in Amsterdam uitspraken van de leider van Forum voor Democratie (FVD) waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergelijkt met de Holocaust onrechtmatig te verklaren. Het geding, dat gesteund wordt door vier Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, dient woensdag over een week.

Baudet deed de uitspraken op een aantal momenten in november via sociale media. Hij zei onder meer dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden zijn en dat de wegkijkende uitsluiters de nieuwe nazi’s en NSB’ers zijn". Hiermee bagatelliseert hij de Holocaust, aldus de twee organisaties. Ook dat Baudet twee foto's naast elkaar zet, van een kind dat niet naar een sinterklaasfeest mag en van een kind met een Jodenster dat wacht op deportatie, is een gruwel in de ogen van de twee organisaties.

De FVD-leider deed zijn uitspraken in een reactie op Maurice de Hond. De opiniepeiler had laten weten bezorgd te zijn over het kabinetsvoorstel om alleen nog gevaccineerden toe te laten tot bepaalde locaties, evenals mensen die aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting. De Hond maakte zelf ook een vergelijking met de situatie van zijn Joodse ouders. Die mochten op een gegeven moment bepaalde plekken niet meer bezoeken waar ze vaak kwamen, zoals bioscopen en restaurants, en vonden het vooral raar dat anderen dat wel bleven doen.

Het Centraal Joods Overleg en het CIDI noemen de uitingen ernstig beledigend en onnodig grievend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden. Ze eisen, op last van een dwangsom van 25.000 euro per dag, dat Baudet de uitlatingen verwijdert, bijvoorbeeld van sociale platforms. Ook willen ze dat hij beeldmateriaal van de Holocaust niet langer gebruikt in het kader van het coronadebat.

CIDI-directeur Hanna Luden zei afgelopen maand dat Baudet met dit soort uitspraken meewerkt aan de ontkenning van de geschiedenis. Ze noemde dat heel kwalijk "omdat jongeren voor waar aannemen wat hij zegt en niet beseffen dat hij onzin verkondigt". Tweede Kamerleden moeten afstand nemen van de beweringen, aldus Luden.