Clicky


KNMI: ook extreem weer in noordelijke provincies

KNMI: ook extreem weer in noordelijke provincies
20-01-2013 17:03 | Weer | auteur de redactie
(Novum) - Het KNMI heeft zondagmiddag ook voor de noordelijke provincies code oranje afgekondigd vanwege de sneeuwval in combinatie met een harde wind. De waarschuwing geldt voor Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland. In Gelderland wordt in navolging van Noord-Brabant en Limburg gewaarschuwd voor ijzel.

Een woordvoerder van het KNMI verwacht op korte termijn nog geen weeralarm of code rood. In de noordelijke provincies is sprake van windkracht 5 tot 6. In combinatie met de sneeuwval kan dat voor driftsneeuw en sneeuwjachten zorgen. "Het lijkt dan in principe horizontaal te sneeuwen", legt de woordvoerder uit.

Het hele land heeft zondag met sneeuwval te maken. Tot aan maandagochtend kan er gemiddeld zo'n vijf tot acht centimeter vallen, uitschieters naar tien centimeter zijn mogelijk.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl biedt de sneeuwjacht in Friesland toch nog hoop voor een eventuele Elfstedentocht. "De wind waait daardoor de sneeuw direct weer van het ijs", zegt hij. "Dat kan een voordeel zijn." De sneeuw wegschuiven is in veel gevallen nog geen optie omdat het ijs nog te zwak is.