Clicky


14 procent passagiers Zuid-Afrika test positief op coronavirus

14 procent passagiers Zuid-Afrika test positief op coronavirus
10-12-2021 11:19 | Coronavirus | auteur ANP

SCHIPHOL - Van de passagiers die vanuit Zuid-Afrika op Schiphol aankomen test 14 procent positief op het coronavirus, meldt de GGD Kennemerland. Vorige week ging het nog om 9 procent. Of er tussen de positief geteste mensen ook besmettingen met de Omikron-variant van het virus zitten is niet bekend.

De GGD spreekt van een "lichte stijging" ten opzichte van vorige week. Directeur van de regio Kennemerland Bert van de Velden: "Het laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen." Hoeveel van de passagiers gevaccineerd zijn is niet duidelijk. Van de 61 passagiers die eerder na twee vluchten uit Zuid-Afrika positief testten, gaf ruim 90 procent aan ingeënt te zijn tegen corona.

Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Johannesburg of Kaapstad aan op Schiphol. Bij aankomst op de luchthaven worden de mensen die Nederland als eindbestemming hebben "dringend geadviseerd" om zich direct na aankomst te laten testen, aldus de GGD. Bijna de helft doet dat ook. De GGD heeft een teststraat voor deze mensen.

Alle passagiers worden ook getest met onder meer een PCR-test vóór ze in Zuid-Afrika aan boord gaan. De GGD doet geen onderzoek naar de vraag hoe het kan dat mensen bij aan boord gaan van het vliegtuig negatief testen en bij aankomst positief. Een woordvoerder laat weten dat kan zijn dat mensen ná het doen van hun test in Zuid-Afrika besmet raken en dan dus bij aankomst alsnog een positieve testuitslag krijgen.

Wie vanuit een 'zeerhoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant', zoals Zuid-Afrika nu is bestempeld, terugreist naar Nederland heeft een PCR-test nodig, die maximaal 24 uur oud mag zijn. Een andere optie is een PCR-test die 48 uur oud mag zijn, maar dan moet moet diegene ook nog een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur oud kunnen tonen.

De woordvoerder van de GGD wijst verder op het belang van een "kwalitatief goede afname van de tests" in het land van vertrek.

Hoeveel passagiers op vluchten vanuit andere landen positief testen bij aankomst is niet bekend, aldus de GGD. Dat komt omdat die mensen niet wordt gevraagd zich te testen na landing. Dat zou volgens de GGD op dit moment ook "niet uitvoerbaar" zijn. De passagiers uit Zuid-Afrika worden in ieder geval nog tot de kerst gevraagd zich te laten testen bij aankomst op Schiphol.