Clicky


Taakstraffen en voorwaardelijke geldboetes voor ambtenaren die valse gehandicaptenparkeerkaarten verkochten

Taakstraffen en voorwaardelijke geldboetes voor ambtenaren die valse gehandicaptenparkeerkaarten verkochten
13-12-2021 15:02 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Twee ambtenaren van de gemeente Amsterdam zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij fraude met gehandicaptenparkeerkaarten Zij krijgen respectievelijk 200 en 240 taakstraf en beide een voorwaardelijke geldboete van 10.000 euro opgelegd. Drie afnemers van de valse kaarten zijn ook veroordeeld. Twee andere verdachten in de zaak zijn vrijgesproken.

De twee ambtenaren vulden tegen betaling jarenlang valse formulieren in en verwerkten deze in de systemen van de gemeente Amsterdam. Hierdoor gaven de gemeente en de uitvoerders van het parkeerbeleid ten onrechte parkeervergunningen voor gehandicapte bewoners af aan gezonde Amsterdammers die op deze wijze gratis en overal in heel Amsterdam konden parkeren. Deze Amsterdammers betaalden de twee ambtenaren hiervoor tussen de 500 en 2.500 euro per parkeerkaart. De ambtenaren maakten zelf ook gebruik van valse kaarten. 

De twee mannen hebben zich met hun handelen schuldig gemaakt aan onder meer valsheid in geschrift, oplichting en passieve omkoping. De rechtbank rekent hen dit zeer aan, te meer omdat zij zich vanuit hun functie juist behoorden te gedragen als integere ambtenaren die zich inzetten voor de publieke zaak. 

Voor een aantal afnemers van de parkeervergunningen is de zaak eerder afgedaan met een transactie. Vijf andere afnemers moesten in deze zaak voor de rechter verschijnen. Drie daarvan zijn door de rechter schuldig bevonden aan het aanschaffen en gebruiken van de valse parkeervergunningen. Zij krijgen taakstraffen van 80 tot 100 uur en voorwaardelijke geldboetes van 1800 tot 4800 euro. 

Twee andere verdachten worden door de rechtbank vrijgesproken omdat hun betrokkenheid niet is komen vast te staan.

Naast de opgelegde voorwaardelijke boetes worden ook de genoten kosten bij de veroordeelden in rekening gebracht. De drie afnemers van de vergunningen moeten gezamenlijk ruim 1500 betalen. Deze kosten zouden zij kwijt zijn geweest aan legale parkeervergunningen. Ten aanzien van de twee ambtenaren is vast komen te staan dat ze samen ruim 10.000 euro verdienden met hun illegale handel. Ook zij dienen dit bedrag aan de Staat terug te betalen.