Clicky


Spaanse transportbedrijven organiseren woensdag langzaamaanactie in Madrid in aanloop naar driedaagse staking

Spaanse transportbedrijven organiseren woensdag langzaamaanactie in Madrid in aanloop naar driedaagse staking
14-12-2021 11:19 | Buitenland | auteur Redactie

MADRID - Na Frankrijk en Ierland gaan nu ook in Spanje vrachtwagenchauffeurs de barricade op om actie te voeren. Maandag was er nog een overleg tussen het ministerie van transport en de vakbonden deze is echter op niets uitgelopen. De werkgeversorganisaties in het transport in Spanje hebben opgeroepen tot een staking in het wegvervoer op 20, 21 en 22 december aanstaande. In aanloop naar deze staking zal er morgen, woensdag 15 december, een actie plaatsvinden in Madrid.

Tijdens de onderhandelingen met het ministerie van Transport zeggen de transportbedrijven dat ze dit protest organiseren "om de problemen van de transportsector en het gebrek aan maatregelen van de regering zichtbaar te maken."

Volgens bronnen van de Spaanse Confederation of Freight Transport (CETM) zal het protest bestaan ​​uit een langzaamaanactie die om 11.00 uur zal beginnen op de Via Dublin straat, naast het IFEMA-terrein.

De voertuigen zullen langs de M-11 rijden naar de Nudo Norte. Daarna gaan ze verder langs de Paseo de la Castellana en passeren ze het hoofdkantoor van het ministerie van Transport. Daarna vervolgen ze hun tocht over de Plaza de Gregorio Marañón, de Calle Maria de Molina en voltooien ze hun rit op de M30.

Na maandag de vierde bijeenkomst te hebben gehouden is er "geen vooruitgang geboekt met betrekking tot de reeds bekende problemen". Verrassend genoeg woonden noch de minister, noch de staatssecretaris het overleg bij, ondanks dat ze minder dan een week verwijderd zijn van een nationale staking", klaagden bronnen binnen de onderhandelingen.

Een van de belangrijkste eisen is het verbod voor vrachtwagenchauffeurs om goederen te laden en te lossen; dat er een verplichte clausule wordt ingevoerd om de prijs van diesel te herzien om zichzelf te beschermen tegen brandstofstijgingen; dat er veilige rustplekken worden gebouwd voor vrachtwagenchauffeurs; en dat er geen systeem van betaling (tol) voor het gebruik van de wegen komt zonder overleg met de sector.

Het ministerie stelt dat het conflict tussen private actoren is en dat ze geen speelruimte heeft in sommige van de eisen van de transportbedrijven. 

De vakbonden hebben zich aangesloten bij de werkgeversstaking.