Clicky


Oostenrijk versoepelt lockdown ongevaccineerden voor feestdagen

Oostenrijk versoepelt lockdown ongevaccineerden voor feestdagen
17-12-2021 14:01 | Buitenland | auteur ANP

WENEN - Oostenrijk versoepelt de lockdown voor ongevaccineerde inwoners voor de feestdagen. De regering heeft bepaald dat zij tijdens Kerstmis en de jaarwisseling in groepen van maximaal tien personen mogen samenkomen, melden Oostenrijkse media.

Voor gevaccineerde en genezen Oostenrijkers geldt een maximale groepsgrootte van 25 personen. Vanaf tien gasten moeten er coronapassen worden getoond. Die zijn vanwege het 2G-beleid niet beschikbaar voor ongevaccineerden. De passen zijn in Oostenrijk verplicht op veel publiek toegankelijke locaties, bijvoorbeeld restaurants en cafés.

Gezondheidsminister Wolfgang Mückstein heeft volgens Oostenrijkse media meegedeeld dat de versoepeling alleen voor 24, 25, 26 en 31 december geldt. De regering heeft ook besloten dat de lockdown opnieuw wordt verlengd, tot en met 31 december, en de uiterlijke sluitingstijd van 23.00 uur voor restaurants niet geldt op oudejaarsavond.

Protesten

Ongevaccineerden zitten in Oostenrijk al bijna vijf weken in een lockdown. Zij mogen alleen het huis verlaten voor werk, een bezoek aan essentiële winkels en voor lichaamsbeweging. Aan de algemene lockdown voor alle inwoners kwam vorige week na drie weken een einde. Tegen de maatregelen zijn afgelopen maand meerdere keren protesten met tienduizenden deelnemers gehouden.

Door het strenge beleid is het aantal nieuwe coronabesmettingen flink teruggebracht. Daarnaast daalt ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en worden er minder sterfgevallen gerapporteerd. De regering wil in februari ter bescherming van de bevolking een vaccinatieplicht invoeren voor iedereen vanaf 14 jaar. Ruim 69 procent van de bevolking is momenteel volledig ingeënt.