Clicky


Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrezen vertragingen door 5G

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrezen vertragingen door 5G
20-12-2021 14:21 | Burgerluchtvaart | auteur ANP/BLOOMBERG

WASHINGTON - Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waarschuwen voor wijdverbreide vluchtvertragingen die bij sneeuwstormen en slecht zicht kunnen optreden zodra het nieuwe draadloze 5G-netwerk begin januari wordt uitgerold in de Verenigde Staten. Volgens de telecomsector is deze zorg echter ongegrond.

De luchtvaartmaatschappijen beweren dat de nieuwe draadloze signalen de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van de toestellen volgen, dreigen te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en een stroom van vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken. Brancheorganisatie Airlines for America vreest dat de problemen rond 5G zullen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen.

"Als je ons zou vragen wat onze grootste zorg op korte termijn is, is het de inzet van 5G", verklaarde Gary Kelly, topman van Southwest Airlines, vorige week tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

De 5G-signalen werken in ethergolven die in de buurt liggen van die van radarhoogtemeters, die de hoogte van vliegtuigen bepalen door radiogolven van de grond te laten weerkaatsen. De luchtvaartindustrie stelt dat tests aantonen dat 5G de hoogtemeters kan verstoren. Airlines for America verwacht dat de ingebruikname van 5G-diensten in het slechtste scenario maar liefst 350.000 vluchten per jaar zou kunnen verstoren.

De telecombedrijven, die in totaal minstens 81 miljard dollar hebben betaald voor de frequentierechten van het 5G-netwerk, betwisten die uitkomst en stellen dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt en op veilige niveaus zullen werken.

"De angstzaaierij van de luchtvaartindustrie is gebaseerd op volledig in diskrediet gebrachte informatie en opzettelijke verdraaiingen van de feiten", zei Nick Ludlum, senior vicepresident van brancheorganisatie CTIA, waarvan telecomaanbieders AT&T en Verizon lid zijn. "5G werkt veilig en zonder schadelijke interferentie te veroorzaken voor luchtvaartactiviteiten in bijna veertig landen over de hele wereld. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks in en uit deze landen."

Het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA en luchtvaartgroepen beweren dat andere landen juist het soort bescherming hebben opgelegd die zij ook willen, of dat de frequenties die in die landen worden gebruikt verder verwijderd zijn van de frequenties die zijn toegewezen aan vliegtuigapparatuur.