Clicky


Daling coronabezetting in de ziekenhuizen zet door

Daling coronabezetting in de ziekenhuizen zet door
21-12-2021 15:04 | Coronavirus | auteur ANP

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Momenteel houden 2349 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 62 minder dan maandag.

Van zondag op maandag nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen na dagen van daling weer toe, maar over een aantal weken bekeken neemt de bezetting af.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1754 coronapatiënten, 61 minder dan een etmaal geleden. Er werden weliswaar 209 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de afdelingen mochten verlaten daalde de bezetting toch.

Intensive care

Op de ic's liggen nu 595 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is één patiënt minder dan maandag. Er werden 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's, maar doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten daalde de bezetting toch. Op de ic's van een aantal Duitse ziekenhuizen liggen momenteel twintig Nederlandse coronapatiënten.

Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, worden er momenteel dagelijks gemiddeld ongeveer 35 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen en daalt dat aantal verder. De oprukkende omikronvariant van het virus kan op korte termijn echter alweer zorgen voor een snelle stijging van het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen.

Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten worden verplaatst naar een andere regio. Maandag zijn er zeven mensen met Covid-19 naar een andere regio gebracht. Ook werd er één coronapatiënt naar Duitsland verplaatst.