Clicky


Meerdere aanhoudingen voor ongeregeldheden tijdens AZ-NEC

Meerdere aanhoudingen voor ongeregeldheden tijdens AZ-NEC
22-12-2021 10:47 | Binnenland | auteur Redactie

ALKMAAR - De politie heeft afgelopen week zes mannen aangehouden in het onderzoek naar de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd AZ-NEC op zaterdag 20 november. De verdachten komen uit Alkmaar en zijn in de leeftijd van 18 tot 34 jaar oud. Zij worden verdacht van verschillende strafbare feiten, waaronder openlijke geweldpleging, meldt de politie woensdag.

Op zaterdag 20 november was er een wedstrijd in het AZ-station die vanwege de geldende coronamaatregelen zonder publiek werd gespeeld. Al aan het begin van de wedstrijd was het onrustig buiten het station waar een groep mensen zich had verzameld. Tijdens de wedstrijd drongen meerdere personen gezamenlijk het stadion binnen. Zij staken daar vuurwerk af, waarvan een deel werd gericht op de aanwezige politie en stewards. Ook werden vernielingen aangericht en gingen zij het veld op. Door de ongeregeldheden moest de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd. 

Na de wedstrijd heeft de voetbalvierhoek, bestaande uit de voetbalclub AZ, de burgemeester van Alkmaar, de politie en het Openbaar Ministerie het geweld afgekeurd en gezamenlijke afspraken gemaakt om maatregelen te treffen.

De politie is direct, onder leiding van het Openbaar Ministerie, een strafrechtelijk onderzoek naar de ongeregeldheden gestart. In dit onderzoek kwamen de zes verdachten naar voren en werden aangehouden. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau en verhoord. Daarna zij alle zes weer heengezonden. Zij zullen zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter. De officier van justitie heeft de verdachten een meldplicht en locatieverbod opgelegd. Zij moeten zich op wedstrijddagen van AZ melden bij de politie en mogen zich niet in de buurt van het stadion bevinden.