Clicky


Chinese ministerie noemt Xinjiang-ban VS economische pesterij

Chinese ministerie noemt Xinjiang-ban VS economische pesterij
24-12-2021 12:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BEIJING - Dat de Verenigde Staten een wetsvoorstel hebben getekend dat strenge eisen stelt aan de import van producten uit de Chinese regio Xinjiang heeft duidelijk niet de goedkeuring van China. Volgens het Chinese ministerie van Handel is sprake van "economische intimidatie". In een verklaring spreekt het ministerie van "grote ontevredenheid en felle oppositie" tegen de beslissing.

Volgens het Amerikaanse wetsvoorstel moeten bedrijven voortaan "duidelijk" kunnen aantonen dat de producten die ze uit de regio halen niet met dwangarbeid zijn gemaakt. In het westelijk gelegen Xinjiang leven de Oeigoeren en andere moslimminderheden die volgens critici door de Chinese regering onderdrukt worden. Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid, maar Beijing ontkent dat met klem.

Uit Xinjiang komt bijvoorbeeld veel katoen dat in kleding wordt gebruikt. Ook is het een belangrijke regio voor de productie van polysilicium, dat voor zonnepanelen wordt gebruikt. De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende donderdag de wet die de invoer van producten uit Xinjiang aan banden legt.