Clicky


KLM niet blij met quarantaineplicht voor reizigers uit VS

KLM niet blij met quarantaineplicht voor reizigers uit VS
29-12-2021 12:33 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM is niet blij met de quarantaineplicht voor reizigers vanuit de Verenigde Staten die donderdag van kracht wordt en spreekt van 'paniekvoetbal'. "Vorige week is juist de testverplichting aangescherpt waardoor iedereen een negatieve test moet hebben. Wat voegt een quarantaine nu dan toe?" vraagt een woordvoerster zich af.

De luchtvaartmaatschappij, die aangeeft overvallen te zijn door de maatregel die woensdag werd aangekondigd, stelt bovendien dat de quarantaineplicht weinig zin heeft als alleen Nederland die heeft. "Het vervoer verplaatst zich dus naar andere luchthavens", stelt KLM. Amerikaanse reizigers kunnen dan over de weg alsnog Nederland binnen zonder problemen. "Hier schieten we niets mee op."

Namens de ondernemingsraad van KLM heeft voorzitter Dario Fucci het over een "onaangename verrassing" die al terug te zien is in de boekingen die nu veel vaker richting Parijs gaan dan naar Schiphol. Volgens hem is er bij het personeel van de luchtvaartmaatschappij "nul, maar dan ook nul begrip" voor de quarantaineplicht. "We leggen nu een land dat wel tijdig is begonnen met boosteren en waarvandaan al een negatieve test nodig was een quarantaineplicht op."

Volgens Fucci houdt Nederland vast aan maatregelen uit het begin van de coronacrisis "terwijl we nu vaccinaties hebben en veel meer middelen om corona te bestrijden". Hij vindt dat corona nu veel meer een maatschappelijk probleem is en niet meer louter een medisch probleem.

Trans-Atlantische vluchten zijn zeer belangrijk voor KLM. Momenteel gaan er zo'n zestig vluchten per week heen en weer naar elf bestemmingen in de VS. Toen dat land begin november bekendmaakte reisrestricties voor gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie op te heffen, was dat dan ook een flinke opsteker voor KLM.