Clicky


Drone-aanval op basis Amerikanen in Irak: 'wraak van Soleimani'

Drone-aanval op basis Amerikanen in Irak: 'wraak van Soleimani'
03-01-2022 12:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BAGDAD - Twee gewapende drones zijn in Irak uit de lucht geschoten toen ze een basis naderden met troepen uit de VS. Dat gebeurde precies twee jaar na het overlijden van de invloedrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani, die bij Bagdad was gedood door een Amerikaanse drone. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

De aanval van maandag vond volgens ingewijden plaats in de buurt van de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad. Een bron zei tegen persbureau Reuters dat de luchtafweer de onbemande "zelfmoorddrones" zonder problemen kon neerhalen. Op de vleugel van een van de toestellen stond naar verluidt "wraak van Soleimani" geschreven.

De dood van Soleimani, leider van de geheimzinnige al-Quds-eenheid, deed de spanning tussen de VS en Iran in 2020 flink oplopen. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump had diens liquidatie goedgekeurd, waarna een drone het vuur opende op het konvooi van de Iraniër. Iran nam vervolgens wraak door raketaanvallen uit te voeren op Amerikaanse doelen in buurland Irak.

Anti-Amerikaanse leuzen

Het is nog onduidelijk wie achter de aanval van maandag zit. Pro-Iraanse milities hebben in het verleden vergelijkbare aanvallen opgeëist. Bij het vliegveld van Bagdad hadden zich zondag nog honderden aanhangers verzameld van dergelijke groeperingen. Die kwamen de dood van Soleimani herdenken en scandeerden anti-Amerikaanse leuzen.

In zowel de VS als Iran is sinds de dood van Soleimani een nieuwe regering aangetreden, maar de spanning blijft. De Iraanse president Ebrahim Raisi zei maandag op televisie dat Trump en oud-minister van Buitenlandse Mike Pompeo berecht moeten worden voor de aanval op de generaal. Anders zal volgens hem wraak worden genomen.

Trump lag tijdens zijn presidentschap op ramkoers met Iran, dat hij verweet het Midden-Oosten te destabiliseren. Hij noemde Soleimani de "grootste terrorist ter wereld". De leider van de al-Quds-eenheid had volgens Trump "terroristenlegers getraind" en zou verantwoordelijk zijn voor aanslagen op Amerikanen. Iran noemde juist de aanval op Soleimani een voorbeeld van een terreuraanslag.