Clicky


Recordomzet voor bloemenveiling Royal FloraHolland in 2021

Recordomzet voor bloemenveiling Royal FloraHolland in 2021
10-01-2022 10:27 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

AALSMEER - Bloemenveiling Royal FloraHolland had in 2021 een recordomzet van 5,6 miljard euro. Dat kwam volgens de bloemenveiling "volledig" door hogere prijzen. Die lagen vorig jaar gemiddeld ruim 20 procent hoger dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis. Zowel snijbloemen, kamerplanten als tuinplanten werden duurder. Tuinders berekenden hogere kosten voor onder meer energie door aan de consument, aldus de veiling.

De bloemenindustrie heeft al langer last van de stijgende energieprijzen. Duurder transport (zo'n 85 procent van wat verhandeld wordt gaat naar het buitenland) en hogere energieprijzen in Nederland hebben volgens de veiling een prijsopdrijvend effect. "Sommige kwekers zetten de temperatuur in de kassen soms al lager of laten de kas gedeeltelijk leeg. Dat leidt tot minder producten en dus een hogere prijs", aldus de zegsman.

Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland zei eerder te verwachten dat consumenten door de stijgende energieprijzen op termijn waarschijnlijk meer moeten gaan betalen. Volgens de organisatie heeft het merendeel van de bedrijven last van de hoge gasprijs. Een groot deel van de sector koopt gas per dag in, waardoor het verwarmen van kassen veel duurder is geworden. Tuinders hebben behalve warmte ook energie nodig. Een stijging van die kosten vertaalt zich ook naar hogere productiekosten.

Stijgende energieprijzen

Royal FloraHolland maakt zich zorgen om de stijgende energieprijzen en hoopt dat het nieuwe kabinet nu vaart maakt met "stimulerend beleid" zodat kwekers duurzamer kunnen produceren. Investeringen daarvoor zijn fors en de huidige subsidies zijn volgens de veiling niet goed geregeld.

In totaal verkocht de bloemenveiling vorig jaar 12,1 miljard bloemen en planten en kwam de omzet 800 miljoen euro hoger uit dan in recordjaar 2019. Toen werden er 12,3 miljard stuks verkocht. In 2020, het jaar dat de coronapandemie uitbrak, daalde de omzet naar 4,7 miljard euro en werden er 11,4 miljard bloemen en planten verkocht. Toen sloot het veilingbedrijf het jaar nog af met een verlies van 5,8 miljoen euro. De prijzen lagen destijds weliswaar in doorsnee dik 5 procent hoger, maar in de periode maart tot en met mei werden er door de pandemie veel minder bloemen en planten verkocht.

Royal FloraHolland verhandelt bloemen ook digitaal, via onlinemarktplaats Floriday. Daar bedroeg de omzet vorig jaar meer dan 1 miljard euro. Wekelijks zijn meer dan 4000 kwekers en kopers uit meer dan 45 landen actief op de marktplaats.