Clicky


Kajsa Ollongren: strenge sancties bij Russische inval in Oekraïne

Kajsa Ollongren: strenge sancties bij Russische inval in Oekraïne
15-01-2022 10:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - Europa moet bereid zijn strenge sancties in te stellen tegen Rusland, mocht Moskou besluiten tot een invasie van Oekraïne. Dat zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren in Trouw. "Eventuele maatregelen vanuit de EU zullen echt pijn doen. Die boodschap moet duidelijk zijn", aldus Ollongren.

Rusland heeft tot groot ongenoegen van het Westen de afgelopen tijd tienduizenden troepen samengetrokken aan zijn grens met Oekraïne. De Verenigde Staten beschuldigen Moskou ervan een invasie voor te bereiden, maar het Kremlin ontkent dat met klem. Meerdere overleggen op topniveau leverden afgelopen week geen doorbraak op in het conflict.

Ollongren noemt de situatie "zorgwekkend en onvoorspelbaar" en benadrukt dat er vooral ingezet moet worden op gesprekken met de Russen. Maar naast de bereidheid te praten moet Europa wat de minister betreft ook "dat sanctiepakket klaar hebben staan voor als het nodig is".

Over hoe dat pakket er precies uit moet zien, wil Ollongren geen uitspraken doen: "Wat de precieze inhoud betreft is het beter om die voorlopig nog even binnenskamers met elkaar te bespreken." De huidige Europese sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op de handel in alle mogelijke defensiemateriaal en een beperking van bankzaken met de EU, werden deze week nog verlengd.