Clicky


Minder dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen

Minder dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen
18-01-2022 16:25 | Coronavirus | auteur ANP

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Vergeleken met één maand geleden is dat aantal meer dan gehalveerd. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.

In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.

Omikronvariant minder ziekmakend

Hoewel het aantal mensen dat positief is getest op corona nog nooit zo hoog is geweest als in de afgelopen weken, is hier vooralsnog niets van terug te zien in de ziekenhuizen. Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het LCPS, wees er maandag op dat de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend is. Het LCPS verwacht wel dat de ziekenhuisopnames deze maand nog gaan stijgen. Mogelijk komen er ook door de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus meer mensen in het ziekenhuis terecht die het virus bij zich dragen, maar niet om die reden zijn opgenomen. Zij tellen wel mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers als coronapatiënt.

Het LCPS spreidt al tijden coronapatiënten over het land om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te verdelen. Dat is de laatste weken wel steeds minder vaak nodig. Maandag zijn er 4 patiënten naar een andere regio gebracht. Afgelopen tijd zijn er ook patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht om de zorg hier te ontlasten. Nu ligt er nog één Nederlander in een Duits ziekenhuis. Een maand geleden waren dat er 20.