Clicky


'Belgisch tolvignet jaagt Nederlanders op kosten'

'Belgisch tolvignet jaagt Nederlanders op kosten'
15-05-2013 18:56 | Algemeen | auteur de redactie

(Novum) - De invoering van een tolvignet voor de Belgische wegen zal Nederlanders op kosten jagen. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft haar zorgen overgebracht aan haar Vlaamse collega Hilde Crevits. Dat schrijft Schultz woensdag in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

De sociaaldemocraten wilden weten in hoeverre grenswerkers en inwoners van Zeeuws-Vlaanderen worden geraakt door de Belgische plannen. Nieuw in de plannen is dat iedereen die gebruik wil maken van de wegen in België, daarvoor vanaf 2016 zal moeten betalen. "Dit zal leiden tot een lastenverzwaring", schrijft Schultz.

De 'praktische hinder' zal daarbij beperkt blijven voor het aanschaffen van een vignet. Inwoners van de grensgebieden en grenswerkers zullen meer dan de rest van Nederland worden geraakt door de maatregel. De verwachting is dat er verschillende vignetten komen, zoals een jaarvignet. Wat het meest geschikt is, hangt af van het individuele rijpatroon.

Schultz heeft verder contact gehad met haar Vlaamse collega Hilde Crevits over de plannen. Daarbij heeft Crevits er op aangedrongen dat Nederland een kilometerheffing invoert, 'opdat Nederland en België hiermee gezamenlijk kunnen optrekken'. Schultz heeft haar collega laten weten dat Nederland dat niet van plan is. Ook heeft de bewindsvrouw haar zorgen geuit over het Belgische voornemen.

De ANWB drong er eerder bij het kabinet op aan om opheldering te eisen over het tolvignet. "We zijn decennia bezig geweest om barrières in de Benelux weg te halen, die nu in een klap weer terug zijn", schreef de automobilistenbond. Schultz is het met de ANWB eens dat het onwenselijk is om in Europa veel verschillende tolsystemen en vignetten te hebben. De keuze voor de invoering van zo'n systeem is echter aan de lidstaten.