Clicky


LIVESTREAM: Ottowa zet zich schrap voor coronaprotest truckers

LIVESTREAM: Ottowa zet zich schrap voor coronaprotest truckers
27-01-2022 19:59 | Buitenland | auteur ANP

OTTAWA/KINGSTON - De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor een verkeerschaos de komende dagen als gevolg van de komst van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen. Aanleiding was half januari een vaccinatieplicht en -controle voor vrachtrijders, maar de vooral in sociale media ontstane beweging keert zich inmiddels tegen alle beperkingen die het coronabeleid aan burgers oplegt. De eerste betogende vrachtrijders hebben donderdag al het parlementsgebouw in Ottawa bereikt.

De protesterende truckers noemen hun actie Vrijheidskonvooi. Premier Justin Trudeau heeft de betogers afgedaan als "een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt". Hij heeft gezegd vijf dagen in quarantaine te gaan na een weliswaar negatieve coronatest. Hij heeft mogelijk iemand ontmoet die besmet zou zijn. Voor de zekerheid dus op basis van de federale coronaregels. Door die regels is de protestoptocht van truckers afgelopen zondag begonnen in de westelijke provincie British Columbia.

De truckers zijn dus al dagen op pad en trekken in het uitgestrekte land van het westen, oosten en noorden naar Ottawa. Het Vrijheidskonvooi begon in Vancouver en Prince George, meer dan 3500 kilometer ten westen van Ottawa. Langs de route krijgen ze veel bijval en er zijn mensen die een stukje meerijden. Hoeveel vrachtauto's de hoofdstad daadwerkelijk inrijden is nog onbekend.

Volgens de planning is de bestemming van de trucks het parlementsgebouw pas op zaterdagmorgen. De politie vreest echter dat de eerste truckers voor veel verkeersopstoppingen zorgen rond Ottawa. Mensen worden opgeroepen de route van de truckers te mijden en er worden afzettingen neergezet om de optocht in goede banen te leiden.