Clicky


Actievoerders bezetten Sterrebos bij Nedcar uit protest tegen kap

Actievoerders bezetten Sterrebos bij Nedcar uit protest tegen kap
28-01-2022 08:40 | Algemeen | auteur ANP

BORN - Activisten hebben vrijdagochtend een bos bezet naast autofabriek VDL Nedcar bij Born (Limburg). Ze klommen met touwen in bomen in installeerden zich daar met hangmatten, maakte de actiegroep Red het Sterrebos bekend. Het gaat om tientallen als vleermuis verklede activisten uit het hele land, gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen.

In de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren, waarin de autofabriek ligt, golden tot 09.00 uur noodbevelen. Daarmee slaagde de politie er donderdag in acties en demonstraties rond de fabriek te verhinderen. Desondanks lukte het de actievoerders vrijdagochtend het bos te bezetten.

"De actie is georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar", schrijven de actievoerders in een verklaring. "VDL Nedcar wil op de plek van het eeuwenoude bos een nieuwe productielijn neerzetten. De bosbeschermers roepen op om het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft."

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen kon nog niet zeggen of voor vrijdag een nieuw noodbevel wordt afgegeven. Bij het bezette bos is vrijdagochtend steeds meer politie aanwezig. "Om toezicht te houden", licht een woordvoerster van de politie toe. Mensen die het bos in willen kunnen ongehinderd door, maar moeten zich wel legitimeren.

Met een grote vrachtwagen werden vrijdagochtend rond 10.00 uur mobiele bewakingscamera's de weg langs het bos ingereden. In de bomen zitten en liggen activisten in hangmatten. "We blijven hier zitten totdat bekend wordt gemaakt dat het bos behouden blijft", zei een woordvoerster van de actievoerders, staande onder een groot spandoek tussen de bomen met het opschrift Red het Sterrebos. "Aangezien andere middelen niet helpen, is dit ons laatste redmiddel om het bos voor de kap te redden." Volgens haar is de bezetting tussen 4.00 en 5.00 uur begonnen.

VDL wil 7 hectare van het Sterrebos kappen om uitbreiding van de productiehallen van Nedcar mogelijk te maken. Aan de rand van het bos verrijzen al de contouren van een nieuwbouw voor een productiehal van de autofabriek.