Clicky


Nachtelijke afsluitingen A12 Galecopperbrug vanwege meetwerkzaamheden

Nachtelijke afsluitingen A12 Galecopperbrug vanwege meetwerkzaamheden
10-06-2013 16:37 | Wegwerkzaamheden | auteur de redactie
UTRECHT - Rijkswaterstaat voert in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juni 's nachts meetwerkzaamheden uit aan de Galecopperbrug (onderdeel van de A12 bij Utrecht). Gele borden leiden het verkeer lokaal om via de nabijgelegen Jutphasebrug. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van ca. 10 minuten.

Afsluitingen
De A12 Galecopperbrug rijrichting Den Haag is afgesloten op zaterdagochtend 15 juni van 00.30 tot 07.30 uur. Op zondagochtend 16 juni is de brug afgesloten van 01.30 tot 08.30 uur in de richting van Arnhem. Verkeer wordt lokaal omgeleid. Rijkswaterstaat verwacht tijdens de afsluiting toegenomen verkeersdrukte op de lokale omleidingsroute, waaronder de Europalaan in Utrecht en een klein deel van de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein en een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Bij ongunstige (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Afsluiting op- en afrit 17
In verband met werkzaamheden aan de trambaan is oprit 17 vanuit Utrecht Centrum richting Den Haag vanaf vrijdagavond 14 juni 20.00 uur tot zaterdag 08.00 uur afgesloten. Afrit 17 vanuit Den Haag richting Utrecht Centrum (P+R Westraven) is vanaf zaterdagavond 15 juni 21.00 uur tot zondag 16 juni 09.00 uur afgesloten.

Meetwerkzaamheden
Tijdens de afsluiting voert de aannemer meetwerkzaamheden uit onder en op de Galecopperbrug. De brug moet tijdens de metingen vrij zijn van trillingen. Daarom sluit Rijkswaterstaat de brug gedurende twee nachten af voor het verkeer in één rijrichting. Het scheepvaartverkeer wordt tijdens het werk langs de meetapparatuur geleid.

Renovatie Galecopperbrug
De meting is onderdeel van de voorbereiding van een grootscheepse renovatie van de Galecopperbrug. Op basis van de meetgegevens kunnen de planning van de uitvoering en de bijbehorende verkeershinder in 2014 en 2015 zo nauwkeurig mogelijk worden ingeschat. Net als veel andere stalen bruggen uit de jaren '70 vertoont het rijdek van de Galecopperbrug vermoeiingsverschijnselen. Er is nu meer verkeer dan tijdens de bouw werd voorzien. Ook is het vrachtverkeer zwaarder geworden. Daarom versterkt Rijkswaterstaat de komende jaren veertien stalen bruggen uit deze periode, waaronder de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De brug wordt verstevigd. Eind 2015 is de renovatie afgerond.