Clicky


Rijkswaterstaat richt afrit Spijkenisse opnieuw in

Rijkswaterstaat richt afrit Spijkenisse opnieuw in
11-06-2013 10:56 | Wegwerkzaamheden | auteur de redactie
Rijkswaterstaat heeft afgesproken met de gemeente Spijkenisse om afrit 16 bij Spijkenisse opnieuw in te richten. Door deze nieuwe inrichting heeft het verkeer naar Spijkenisse meer tijd en ruimte om uit te voegen. Dit is het resultaat van een evaluatie van de in november 2012 aangepaste afrit. Op zaterdag 15 juni 21:00 uur tot en met zondag 16 juni 05:00 uur vinden er werkzaamheden plaats om de afrit aan te passen. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer naar Spijkenisse omgeleid via de Botlekbrug.

Meer tijd en ruimte voor uitvoegen
Volgens een evaluatie uit april 2013 heeft de huidige afrit in de praktijk niet het gewenste effect. De oorspronkelijke oplossing was echter ook niet optimaal. Daarom heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente tot beider tevredenheid een nieuw ontwerp beschikbaar laten maken. De nieuwe afrit bestaat uit een verlengde, dubbele uitvoegstrook waardoor het verkeer naar Spijkenisse meer tijd en ruimte heeft om uit te voegen. Een deel van vluchtstrook tussen de Botlektunnel en het Hartelkruis wordt straks benut als tweede uitvoegstrook naast de huidige uitvoegstrook. Rijkswaterstaat blijft de verkeerssituatie monitoren, ook nadat de nieuwe maatregel is ingevoerd.

Huidige situatie
De Verkeersonderneming heeft in 2012 met Rijkswaterstaat een lijst opgesteld met maatregelen om op korte termijn de doorstroming en veiligheid op de A15 te verbeteren. Een van de verbetermaatregelen was het aanpassen van de afrit bij Spijkenisse. Verkeer naar Spijkenisse kon hier in het verleden op het laatste moment nog uitvoegen via een strook met onderbroken lijn die naast de uitvoegstrook lag. Dit zorgde geregeld voor files op de hoofdrijbaan van de A15 en voor gevaarlijke situaties.

Vrachtverkeer werd soms gehinderd door personenverkeer dat op het laatste moment uitvoegde naar Spijkenisse. Om deze situatie aan te passen is er een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd en is in november 2012 de afrit aangepast.