Clicky


Nederland haalt vijf Syriëgangers met kinderen op uit kamp Syrië

Nederland haalt vijf Syriëgangers met kinderen op uit kamp Syrië
03-02-2022 11:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland heeft vijf vrouwelijke Syriëgangers met hun elf kinderen opgehaald uit een vluchtelingenkamp in Syrië, meldt het kabinet. Zodra de vrouwen in Nederland aankomen worden ze aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven. De kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, aldus ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

"Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie", schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer. Ze zouden zijn opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp al-Roj in het noorden van Syrië, meldt de NOS.

Eerder oordeelde de rechter dat Nederland zich moest inspannen om de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Als dit niet op tijd gebeurt, dan vervallen de rechtszaken. "Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze vijf verdachten straffeloos blijven", aldus de ministers.

Vorig jaar werd de Nederlandse IS-vrouw Ilham B. samen met haar twee kinderen opgehaald vanuit Syrië. Ook B. werd naar Nederland gebracht om haar te vervolgen voor haar vermeende betrokkenheid bij terrorisme.

In het belang van privacy en veiligheid doet het kabinet verder geen mededeling over de zaak.