Clicky


Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam
03-02-2022 20:12 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

De controle vond afgelopen vrijdag in Rotterdam-Zuid naar maaltijdbezorgers en diverse restaurants met bezorgfunctie. Bij de controle waren de gemeente Rotterdam (afdelingen recherche Sociale Dienst en Handhaving), de Politie, AVIM, NVWA en de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig.

Tijdens de actie werden maaltijdbezorgers van twee platformbedrijven aangehouden voor controle. Daarnaast werden vier restaurants geïnspecteerd die met eigen personeel maaltijden bezorgen. In totaal werden 18 bezorgers gecontroleerd.

Vijf van de 18 bezorgers bleken van buiten de Europese Unie te komen en hun werkgever had voor hen geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Dat betekent dat zij niet hier in Nederland mogen werken. Alle vijf werkten voor een platformonderneming. Uit controle bleek dat deze bezorgers in een aantal gevallen gebruik maakten van het account van iemand die wel mocht werken. De bezorgers moeten voor het gebruik van het account een deel van hun verdiensten afstaan. Controle wie er op een account werkt, gebeurt dan onvoldoende door het bezorgplatform. De betrokken bedrijven kunnen een boete tegemoet zien voor het overtreden van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Daarnaast zijn ook fysieke controles geweest bij diverse restaurants in Rotterdam-zuid. Hier bleek het nodige mis te zijn. Zowel als het gaat om de Arbeidstijdenwet (Atw), de Wet minimumloon (Wml) als  de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Van één restaurant werd een bezorger van 14 jaar aangetroffen. De minimumleeftijd om maaltijden te bezorgen is 16 jaar. Uit de ter plekke gecontroleerde administratie van twee restaurants bleken op papier meerdere kinderen onder de 16 jaar aan het werk te zijn, of te zijn geweest in de bezorging. Hier wordt door de Arbeidsinspectie nader onderzoek gedaan.

Tijdens de inspectie waren er werknemers die er snel vandoor gingen en de controle niet afwachten. Het vermoeden bestaat dat het hier om werknemers gaat die hier niet mochten werken. De werkgever is nu gesommeerd om aan te geven wie er weg liepen uit zijn onderneming. Doet hij dat niet, dan kan hij een boete krijgen. Mochten het werknemers zijn die hier niet mochten werken, zal hiervan een boeterapport worden opgemaakt tegen de werkgever.

In  een ander bedrijf bleek dat de loonadministratie niet goed klopte, onduidelijk was wie er nou op de loonlijst stond en aan het werk was. Dit zal allemaal verder onderzocht worden door de Arbeidsinspectie. Het vermoeden is dat bij dit restaurant ook meerdere werknemers zwart werken. Als dit uit het onderzoek daadwerkelijk blijkt zal dit doorgegeven worden aan de Belastingdienst.

De rechercheurs van de Sociale Dienst van Rotterdam onderzoeken of een medewerker die in een restaurant werkend werd aangetroffen van de gemeente een uitkering krijgt.

De NVWA heeft tijdens de actie bij drie bezochte restaurants waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van de hygiëneregels.