Clicky


Opnieuw activisten opgepakt bij Sterrebos in Born

Opnieuw activisten opgepakt bij Sterrebos in Born
05-02-2022 09:33 | Binnenland | auteur ANP

BORN - [update 10:05 uur] De politie heeft zaterdagochtend vijftien mensen opgepakt bij het Sterrebos bij Born. Volgens de politie gebeurde dat omdat ze verboden gebied betraden en zich niet konden identificeren. Een woordvoerster van de actiegroep Red het Sterrebos zei zaterdagochtend, dat de activisten werden opgepakt tijdens een poging met een grote groep het bos binnen te dringen. Zes mensen slaagden er desondanks in om de bomen in te klimmen. Er zitten nu negen bezetters in het bos, van wie twee al ruim een week.

Hoeveel mensen er precies in geslaagd zijn het bos binnen te dringen, is overigens ongewis. De woordvoerster van de actiegroep is naar eigen zeggen afhankelijk van terugmeldingen uit het bos. "Het kan zijn dat er nog meer mensen in de bomen zitten", zei ze. Het aantal bezetters werd ook zaterdagochtend enkele malen naar boven toe bijgesteld. Vrijdagavond zaten er nog vier bezetters in de bomen, maar een van hen, een vrouw, gaf het op en verliet het bos.

De actiegroep is boos op de bewakers van het bos die zich volgens een woordvoerster met name misdragen jegens de vrouwelijke activisten. Volgens de woordvoerster werd een vrouw aangehouden terwijl ze haar behoefte deed. Ook zou een groepje mannelijke beveiligers in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrouwelijke activist hebben geïntimideerd en in gevaar gebracht door haar met stokken te prikken. "Dit gedrag vinden wij echt onacceptabel. Wij voeren een vreedzame actie en er is geen enkele reden om ons op seksistische en intimiderende wijze te benaderen", aldus de woordvoerster.

VDL

Boseigenaar VDL laat in een reactie weten zich niet te herkennen in deze beschuldigingen. De woordvoerster van de politie kon nog niet reageren.

Het bos werd vorige week vrijdag bezet. De actievoerders willen voorkomen dat het gekapt wordt. Eigenaar VDL wil op die plek de nabijgelegen autofabriek VDL Nedcar uitbreiden. VDL heeft camera's en hoge hekken rond het bos geplaatst om te voorkomen dat er mensen in en uit lopen. Ook houdt de beveiliging iedereen aan die door het bos loopt of erin wil.