Clicky


Honderden demonstranten steken bezetters Sterrebos hart onder de riem

Honderden demonstranten steken bezetters Sterrebos hart onder de riem
06-02-2022 15:07 | Binnenland | auteur ANP

BORN - [update 18:00 uur] Ongeveer 400 mensen deden zondagmiddag mee aan een demonstratie bij het bos naast VDL Nedcar in Born. Ze staken de bezetters van het bos een hart onder de riem. De deelnemers kwamen uit heel Nederland, onder meer met bussen uit de Randstad en per fiets uit Eindhoven.

De demonstranten spraken zich met spandoeken en leuzen uit tegen de voorgenomen kap van het bos. Die is volgens VDL, eigenaar van het bos, nodig om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken. De actievoerders zeggen niet tegen de autofabriek te zijn en zich solidair te voelen met de werknemers van VDL Nedcar. Maar volgens hen hoeft het bos niet gekapt te worden om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken. "Bos en banen gaan goed samen", scandeerden de actievoerders.

De demonstranten werden onder anderen toegesproken door een bezetter die al meer dan een week in een hangmat verblijft aan de rand van het bos naast de rijksweg. Hij bedankte de demonstranten voor hun steun en kreeg meermaals een warm applaus. Een actievoerder uit Roermond hield in zijn toespraak zijn gehoor voor dat Nederland na Malta de minste bossen van Europa telt en dat kappen alleen al daarom niet goed te praten is.

De organisatie had de deelnemers aan de demonstratie in verband met corona gevraagd vooraf een zelftest te doen. Ook moest iedereen tijdens de demonstratie mondkapjes op en afstand houden.

De politie heeft zondag een bestuurder van een busje aangehouden die vrijdagavond gevaarlijk rijgedrag zou hebben vertoond. Daarbij konden volgens het Openbaar Ministerie twee beveiligers van het bos maar ternauwernood een aanrijding voorkomen. In het busje zaten enkele activisten die probeerden het bos binnen te dringen. De 58-jarige bestuurder heeft zich zondag zelf bij de politie gemeld.

Zo nu en dan proberen actievoerders - met wisselend succes - het met hekken omheinde bos binnen te dringen en in de bomen te klimmen. Tientallen actievoerders zijn bij mislukte pogingen daartoe de afgelopen week gearresteerd.