Clicky


Logistieke sector slaat handen ineen voor doorstart Waarschuwingsregister Logistieke Sector

Logistieke sector slaat handen ineen voor doorstart Waarschuwingsregister Logistieke Sector
07-02-2022 15:54 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BARENDRECHT - De logistieke sector beschikt sinds een aantal jaren over het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS). Het WLS is een ‘blacklist’ om draaideurcriminelen zoveel als mogelijk buiten de sector te houden. Deelnemers kunnen in het register nagaan of een sollicitant bij een (strafrechtelijk) incident betrokken is geweest met als gevolg ontslag of beëindiging van de dienstbetrekking.

De Autoriteit Persoonsgegeven heeft de Stichting WLS hiervoor een vergunning verstrekt. Elke vijf jaar vindt er een gedegen privacy audit plaats waarin wordt gekeken of persoonsgegevens worden verwerkt conform vergunning. Recent is deze audit afgerond. Feiten en omstandigheden in de bestrijding van criminaliteit in de logistieke sector zijn niet gewijzigd. Dit rechtvaardigt de verwerking van persoonsgegevens in het register.

Uit gesprekken met marktpartijen komt bovendien naar voren dat een gedegen waarschuwingsregister alleen maar belangrijker is geworden in verband met de groeiende ondermijningsproblematiek in de logistieke sector.

Tijdens de auditperiode is het register enige tijd niet actief geweest, mede door aanpassingen in de governance van de stichting WLS. Inmiddels is het register weer raadpleegbaar voor deelnemers.

Criminele organisaties uit binnen- en buitenland zoeken vaak doelgericht naar logistieke bedrijven om daar van binnenuit aan de slag te gaan. De schade die hierdoor ontstaat is aanzienlijk en zelfs de veiligheid van medewerkers en processen kan in het gedrang komen. Eenmaal ontdekt zetten ze hun criminele activiteiten vaak voort bij een ander bedrijf in de sector.

Het WLS richt zich specifiek op draaideurcriminelen die van bedrijf naar bedrijf trekken. Een Verklaring Omtrent Gedrag die door de overheid wordt afgegeven blijkt hiervoor niet afdoende te zijn. Deze is gebaseerd is op een veroordeling, terwijl een registratie in het WLS gebaseerd op aangifte en ontslag vanwege een strafbaar feit.

Een wezenlijk verschil, want een veroordeling laat soms jaren op zich wachten of de zaak wordt geseponeerd. De crimineel blijft hierdoor buiten beeld waardoor hij vaak zonder problemen weer bij een ander bedrijf aan de slag gaat. Door voorafgaand aan indiensttreding te toetsen aan het Waarschuwingsregister Logistieke Sector, kan dat worden voorkomen.

Een registratie in het WLS is aan een strikt protocol gebonden. Een Raad van Toezicht, een Geschillencommissie en een Auditcommissie ondersteunen het Bestuur van de Stichting WLS voor het bepalen van beleid, het in behandeling nemen van verzoeken van betrokkenen en het toezicht op de naleving van de protocollen.

Het WLS opereert onder een verklaring van rechtmatigheid, afgegeven door de Autoriteit Persoonsgegevens.