Clicky


Vrachtwagenchauffeurs Canada blokkeren belangrijke grensovergang

Vrachtwagenchauffeurs Canada blokkeren belangrijke grensovergang [+foto's&video]
08-02-2022 09:42 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

OTTAWA - De Canadese vrachtwagenchauffeurs die nu ruim een week protesteren in de hoofdstad Ottawa, hebben maandagavond (lokale tijd) de belangrijkste grensovergang tussen de VS en Canada geblokkeerd. Het gaat om de Ambassador-brug die Windsor in Canada verbindt met de Amerikaanse stad Detroit.

Vorig jaar kwamen er vanuit Detroit 1,4 miljoen vrachtwagens Canada binnen. De grensovergang is de belangrijkste importroute van goederen over land, die onder meer essentieel is voor de producenten en toeleveranciers van auto-onderdelen. Zondag hadden de demonstranten al een andere brug op zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Detroit geblokkeerd.

De Canadese premier Justin Trudeau zei maandag tegen het parlement dat de demonstranten "onze economie, onze democratie en het dagelijks leven van onze medeburgers proberen te blokkeren". Op een gegeven moment schreeuwde de premier bijna. "De pandemie is voor iedereen slecht geweest. Iedereen is klaar met Covid-19, maar deze protesten zijn niet de manier om erdoorheen te komen."

Trudeau stelde zich hard op. "Dit land is door de pandemie gekomen door zich verenigd op te stellen, en de paar mensen die nu hard roepen en met hakenkruizen zwaaien zijn niet de definitie van wie Canadezen zijn." Hij haalde ook uit naar conservatieve oppositieleden die de demonstranten ondersteunen. Het was de eerste keer in een week tijd dat de premier in het openbaar sprak, omdat hij vorige week positief testte op Covid-19.

De demonstraties van de afgelopen weken in verschillende Canadese steden komen voort uit het 'vrijheidskonvooi' van Canadese vrachtwagenchauffeurs die boos zijn over de vaccinatieplicht die geldt voor internationale vrachtrijders. Elf dagen geleden trokken de chauffeurs met hun trucks naar het parlementsgebouw in het centrum van Ottawa. Sindsdien is het protest uitgegroeid tot een breder verzet tegen het coronabeleid van de regering van premier Trudeau.

Op zondag riep burgemeester Jim Watson de noodtoestand uit. Op maandag nam de politie duizenden liters aan brandstof in om een einde aan de demonstraties te forceren. Een rechter legde de vrachtwagenchauffeurs een verbod om te toeteren op om omwonenden rust te geven.