Clicky


Politie maakt einde aan bezetting Sterrebos naast VDL Nedcar

Politie maakt einde aan bezetting Sterrebos naast VDL Nedcar
08-02-2022 09:43 | Binnenland | auteur ANP

BORN - De politie is dinsdagochtend begonnen met het ontruimen van het bezette bos naast VDL Nedcar. De actievoerders worden uit de bomen gehaald. Het gebied in de omgeving van het bos is afgezet. De rijksweg N276 tussen Sittard en Susteren is afgesloten in verband met de ontruiming.

De actievoerders bezetten het bos sinds vrijdag 28 januari in een poging de kap van het bos te voorkomen. VDL wil het bos kappen om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken.

Volgens een woordvoerster van Red het Sterrebos zitten er nog zes bezetters in de bomen. Volgens haar is er behoorlijk wat politie het bos ingegaan en staan er busjes van de mobiele eenheid. Op sociale media roepen de actievoerders mensen op naar het bos te komen om steun te betuigen.

Tegelijk met de aankondiging van de ontruiming van het bos maakten VDL en stichting De Groene Sporenwolf (DGS) bekend overeenstemming te hebben bereikt over de boskap. VDL kan bomen kappen en deels overplanten om ruimte te maken voor uitbreiding van de fabriek. Daardoor hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen in een beroepsprocedure tegen de boskap.

Herplanten

"Afgesproken is onder meer dat VDL 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 centimeter op 150 centimeter hoogte, zal herplanten in het naastgelegen Wolfrath-gebied", staat dinsdagochtend in het persbericht van VDL. Ook draagt VDL bij aan groencompensatie om de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van VDL Nedcar te verbeteren. Daartoe wordt een bos aan de rand van Nieuwstadt uitgebreid. Nieuwstadt is een dorpje gelegen naast de autofabriek.

Ook komt er nieuwe aanplant van groenstroken bij Nieuwstadt. "VDL zal zorgdragen voor een aanzienlijk startkapitaal voor het op te richten groenfonds. De kosten van de natuurcompensatie die VDL met DGS is overeengekomen lopen in de miljoenen euro’s."

Goede verstandhouding

"Hoewel wij vertrouwen hadden in de uitspraak van de Raad van State zijn wij verheugd dat wij, voordat de rechter uitspraak heeft hoeven doen, overeenstemming hebben bereikt met de bezwaarmakers", zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. "Wij hechten aan een goede verstandhouding met onze omwonenden en de leefbaarheid van de woonkernen nabij onze fabriek ligt ons na aan het hart."

Twee organisaties gingen onlangs in beroep tegen de boskap bij de Raad van State. Naast de Groene Sporenwolf was dat de stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland. Beide organisaties gaan akkoord met de overeenkomst.