Clicky


België verbiedt vrijheidskonvooien en controleert aan grens

België verbiedt vrijheidskonvooien en controleert aan grens
10-02-2022 13:41 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - [update 14:23 uur] De autoriteiten van Brussel verbieden een Konvooi van de Vrijheid op hun grondgebied. Het verbod wordt bovendien uitgebreid tot het hele land. Er komen ook grenscontroles om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs toch proberen op te stomen. Daarvoor wordt de federale politie ingeschakeld, blijkt uit een gezamenlijke mededeling.

Het verbod in Brussel komt in navolging van dat van de Parijse politie, die geen manifestaties in de Franse hoofdstad toestaat met vrachtauto's en andere voertuigen van 11 tot 14 februari. Op sociale media wordt sinds enkele dagen opgeroepen tot een truckersprotest dit weekend in Parijs tegen coronamaatregelen en maandag in Brussel onder de noemer European Freedom Convoy.

Er is volgens de mededeling van de minister van Binnenlandse Zaken, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de burgemeester van Brussel besloten tot het verbod omdat er geen aanvraag voor het truckersprotest is ingediend. Ze willen met het verbod "de blokkering" van Brussel voorkomen. De politie had al opgeroepen de hoofdstad vanaf zondagnamiddag te mijden met de auto.

Het Konvooi van de Vrijheid ontstond in Canada. Truckers verlamden de hoofdstad Ottawa meer dan een week uit protest tegen de vaccinatieplicht voor Canadese vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken.