Clicky


Noodtoestand in Ontario moet illegale brugblokkade stoppen

Noodtoestand in Ontario moet illegale brugblokkade stoppen
11-02-2022 17:49 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TORONTO - Het bestuur van de Canadese provincie Ontario heeft de noodtoestand uitgeroepen in een poging een einde te maken aan de blokkade van een belangrijke grensovergang naar de Verenigde Staten door betogers tegen de coronamaatregelen. Dat maakt het mogelijk boetes tot omgerekend 70.000 euro uit te delen, celstraffen tot een jaar op te leggen en vergunningen af te nemen.

Het moet "kristalhelder" zijn dat het illegaal en strafbaar is om het vervoer van goederen op cruciale infrastructuur te blokkeren en hinderen, aldus provinciebestuurder Doug Ford. "We zullen alle benodigde stappen nemen om ervoor te zorgen dat de brug weer opengaat."

De truckers blokkeren met hun zogenoemde vrijheidskonvooi sinds maandag de Ambassador Bridge op de belangrijke handelsroute tussen Ontario en de Amerikaanse staat Michigan. De Canadese regering noemde de actie eerder al illegaal en riep de truckers op hun blokkade te beëindigen. Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben opgeroepen tot actie. De blokkade zorgt vooral in de auto-industrie voor problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokt.

In de hoofdstad Ottawa protesteren truckers al bijna twee weken, hoewel hun aantal slinkt. Ook daar is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn 25 arrestaties verricht. De politie krijgt komend weekend versterking omdat er mogelijk meer protesten aan zitten te komen. In Toronto, de hoofdstad van Ontario, wordt ook geprotesteerd, evenals in andere delen van het land.