Clicky


'Vrijheidskonvooi' zorgt voor overlast in Haagse binnenstad

'Vrijheidskonvooi' zorgt voor overlast in Haagse binnenstad [+foto's]
12-02-2022 10:03 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG  - Trucks en andere voertuigen zorgen zaterdagochtend voor overlast in de binnenstad Den Haag, waar ze protesteren tegen de coronamaatregelen. De betogers is verzocht naar het Malieveld te gaan. Tussen het Binnenhof en het Malieveld wordt de weg volledig geblokkeerd door onder meer trucks en tientallen personenauto's.

Het verkeer in de stad heeft last van de demonstratie onder de noemer Freedom Convoy Nederland. De politie roept weggebruikers op het centrum zo veel mogelijk te mijden.

De gemeente meldt op Twitter dat "mensen die onaangekondigd demonstreren" bij het Binnenhof worden doorverwezen naar het Malieveld. "Tegen het negeren van aanwijzingen van de politie en het overtreden van verkeersregels zal worden opgetreden." Eerder al schreef de gemeente dat deelnemers hun voertuigen bij het stadion van ADO Den Haag moeten parkeren.

Vervoersorganisatie HTM laat weten dat er in overleg met de politie is besloten om met enkele tram- en buslijnen om te rijden vanwege het protest. "Op dit moment rijdt alles, maar we kunnen niet garanderen dat dat de komende uren ook zo blijft. Als het drukker wordt of als er bijvoorbeeld straten worden afgesloten dan moeten wij daar ook weer aanpassingen voor doen", zegt een woordvoerster.

Bij de ingang van het Binnenhof staan zo'n twintig vrachtwagens en enkele trekkers geparkeerd. Veel demonstranten hebben vlaggen bij zich, onder meer Nederlandse en Friese. Ook hebben ze spandoeken met teksten als 'Rutte IV moet weg, wij gaan niet weg', 'Genoeg is genoeg', 'Vrijheid, vrijheid' en scanderen ze "Rutte rot op". Het gaat er vooralsnog vrij rustig aan toe. Langs het Binnenhof op de Vijverberg staan ook enkele tientallen trucks. Een van de actievoerders zegt dat de truckers bereid zijn om weken te blijven staan, net zolang tot ze hun "vrijheid terug hebben".

De truckers doen mee aan het protest, in navolging van andere vrijheidskonvooien naar Canadees voorbeeld. Vanuit meerdere provincies in het land zijn de betogers naar Den Haag gekomen. Eind vorige maand reden er op diverse plekken in ons land ook mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren. De vrachtwagenchauffeurs en andere sympathisanten protesteren tegen de coronamaatregelen zoals het coronatoegangsbewijs.